Mag mijn Mattes bontsingel in de wasmachine?

Om de levensduur van jouw Mattes singel zo groot mogelijk te houden is het zéér belangrijk om het bont bij intensief gebruik zeker 1x per week te wassen. Het bont absorbeert namelijk het zweet wat vrijkomt tijdens het rijden. Dit zweet tast het leder aan de binnenzijde van het lamsvel aan. Om dit leder soepel te houden is het belangrijk dat je het lamsvel regelmatig wast. Daarnaast zorgen het vocht en de vuiligheid van het paard ervoor dat het bont kan gaan klonteren. Dit moet je zien te voorkomen om zo lang mogelijk van jouw Mattes bontsingel te kunnen genieten.

Het is dus belangrijk om jouw Mattes singel regelmatig te wassen.

  1.        Maak het bont los van de binnensingel. De binnensingel hoef je namelijk niet mee te wassen. Je haalt het lamsvel gemakkelijk los dankzij de klittenbandsluiting.
  2.        Was het lamsvel op maximaal 30° C in de wasmachine
  3.        Voeg hierbij extra water toe. Was het lamsvel het liefst in 3 à 4 liter water. De zuinige wasmachines van tegenwoordig gebruiken standaard minder water, dus voeg dit handmatig of via een speciale knop op de wasmachine toe.
  4.        Vergeet nooit om het Mattes MELP wasmiddel toe te voegen aan de machine. Dit speciale wasmiddel, ontwikkeld door Mattes, zorgt voor een lange levensduur van jouw singel. Commerciële wasmiddelen geven het lamsvel niet de verzorging die het nodig heeft en zorgen ervoor dat het leder hard wordt en gaat breken en het bont kan broos en mat worden.
  5.        Laat het lamsvel na het wassen nooit in de wasmachine zitten, maar ga gelijk door naar het droogproces. Het lamsvel mag, in tegenstelling wat velen denken, gewoon in de droger. Graag zelfs! Droog het lamsvel op 30° C of een koud programma.
  6.        Laat het daarna nog even centrifugeren. Op deze manier gaat het wol weer open staan en wordt het weer heerlijk fluffy.
  7.        Tenslotte: Gebruik NOOIT bleek, wolwas of wasverzachter bij het wassen van jouw Mattes product. Laat het lamsvel ook nooit drogen in de zon en strijk het lamsvel niet!