Zadelcontrole.jpgOm jouw zadel te controleren doorloop je een aantal stappen om te kijken welke controle het beste bij je past, welke locatie het fijnste is voor jou en jouw paard en wat de kosten bedragen voor het controleren van een zadel.

Stap 1_4.jpg

Wij hanteren twee verschillende zadelcontroles, de dynamische en de statische zadelcontrole. Het verschil tussen de twee controles wordt hieronder uitgelegd.

Statische controle

Tijdens een statische zadelcontrole wordt de ligging van het zadel op het paard gecontroleerd in de poetsplaats of op stal. Op basis van deze controle kan worden bepaald of het zadel aangepast kan worden of moet worden vervangen. De zadelboom, kussenvulling, stiksels en slijtage van het zadel worden gecontroleerd. Deze manier van controleren is geschikt voor maneges of mensen met meerdere paarden.

Een opvuladvies kan niet worden gegeven aangezien het zadel en het paard niet worden belast met het gewicht van de ruiter.

Dynamische controle

Tijdens een dynamische zadelcontrole wordt de ligging van het zadel op het paard gecontroleerd. We bespreken de bouw van jouw paard en de invloed van de bouw op de ligging van het zadel. Je wordt gevraagd om je paard zelf op te zadelen zodat wij (indien nodig) op- en/of aanmerkingen en advies kunnen geven. Vervolgens vragen wij je het paard voor te rijden in stap, draf en galop, zowel op de linker- als op de rechterhand. De zadelboom, kussenvulling, stiksels en slijtage van het zadel worden gecontroleerd.

Er wordt besproken hoe je houding en zit op het paard is in combinatie met de pasvorm en ligging van het zadel op jouw paard. Indien nodig wordt er een advies geschreven voor aanpassing van jouw zadel of een advies voor een ander zadel. De controleduur bedraagt ongeveer 30 minuten.

Stap 2_2.jpg

Er zijn twee mogelijkheden om zadels aan te laten meten. Dit kan op locatie, bij de stal van jouw paard, of op onze privéstal de Hoge Heide (4km van onze winkel). De procedure bij aankoop van een zadel is gelijk aan de procedure die we volgen wanneer we bij jouw paard op stal komen. Het aanmeten van een zadel bij ons op de Hoge Heide heeft 4 voordelen:

 1. Het eerste voordeel hiervan is dat we in alle rust samen kunnen vergelijken welk zadel het best is voor jou en jouw paard. Er zijn geen pensionklanten en er worden geen lessen gegeven.
 2. Een tweede voordeel is dat onze winkel dichtbij is (4 km) en dat we dus (snel) zadels bij kunnen halen wanneer dat nodig blijkt te zijn.
 3. Het derde voordeel is dat je na het passen/aanmeten of tijdens het aanpassen van het zadel lekker kunt winkelen. Onze winkel is namelijk maar 4 km verwijdert van de Hoge Heide.
 4. Het vierde voordeel is dat we beschikken over een binnenbak met luxe bodem. Mocht je met slecht weer niet beschikken over een binnenbak dan kun je bij ons toch binnen rijden.

Stap 3_3.jpg

Je kunt met ons contact op nemen om een afspraak in te plannen. Hiervoor kun je een e-mail sturen naar zadels@drunensruiterhuis.nl of bellen naar het telefoonnummer 0416 373782. Wanneer je belt, kies dan optie 1 in het keuzemenu voor onze zadelservice.

Onze zadelspecialisten werken op de volgende dagen en tijden:

 • Dinsdag tot en met donderdag 9.00u tot 18.00u
 • Vrijdag 9.00u tot 20.00u
 • Zaterdag 9.00u tot 17.00u

Je kunt contant of per pin bij onze zadelspecialisten betalen.

Stap 4_3.jpg

Indien het zadel aangepast moet worden, zullen wij het zadel meenemen om het aan te passen in onze zadelmakerij. Wij doen dit niet op locatie omdat wij bij het opvullen de kussens onder het zadel uit willen halen. Het voordeel is dat we het wol op een gelijkmatige manier aan kunnen brengen in het kussen. Zo worden ‘knopen’ in de vulling voorkomen. De kwaliteit van het vulwerk is dus veel beter dan wanneer het kussen niet wordt losgemaakt.

Mogelijkheden om je zadel terug te ontvangen

 • Zadel ophalen in onze winkel
 • Zadel laten controleren op privéstal De Hoge Heide met binnenpiste (4 km van onze winkel)
 • Zadel terugsturen per post
 • Aflevering bij jouw paard op stal op afspraak, ingepast in de route van de zadelspecialisten
 • Aflevering bij jouw paard op stal op afspraak, waarbij we speciaal voor jou komen gereden

Maak een zadelafspraak 

Email: Zadels@drunensruiterhuis.nl 

Telefoon: 0416373782 - keuze menu 1 
Bereikbaar tijdens openingstijden.