Vandaag maken jullie kennis met de medewerkers uit de werkplaats, Annet, Arnold, Sjaak en Ad. Wordt er iets aan jouw harnachement gerepareerd? Dan komt het in de handen van deze mensen. Vol passie voor het vak zorgen zij ervoor dat jij weer vooruit kan met jouw harnachement. 

Het werkplaats team in de zadelmakerij bestaat uit Arnold, Sjaak, Ad en Annet. Al jarenlang zijn deze drijvende krachten collega’s van elkaar. Tegenwoordig werken ze in de doordeweekse ochtenden aan alle reparaties die gedaan moeten worden. Maak kennis met deze onbekende gezichten achter de schermen van het Drunens Ruiterhuis!

Arnold, Sjaak en Ad werken al jaren samen, voorheen bij de firma Durea in Drunen, waar ze werkten als schoenmodelleurs. Ze waren daar dagelijks bezig met het ontwerpen en modelleren van schoenen. Vanaf een jaar of 16 zijn de heren werkzaam in de leerambacht.

Na het werk als schoenmodelleur kwam Arnold als eerste bij het Drunens Ruiterhuis. Dat is inmiddels al zo’n 13 jaar geleden. Niet veel later volgde zijn oud-collega Ad. Op een gegeven moment was Ad op TV een wedstrijd van Willem II aan het kijken en zag Sjaak in een stoel op de tribune zitten. Hij heeft daarop Sjaak gevraagd om ook bij het Drunens Ruiterhuis aan de slag te gaan. De heren werken nu met zijn drieën samen op de werkplaats als zadelmakers. Is er iets kapot aan jouw zadel? De heren lossen het op! Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opvullen van kussens, repareren van singelstoten, patches op het zadel plaatsen etc.

Annet heeft nooit ergens anders gewerkt dan bij het Drunens Ruiterhuis. Ze is er al vanaf het begin af aan bij, vanaf 1974 om precies te zijn. Ze is ooit begonnen als verkoopster bij de Firma Ruisbroek, van Louis Ruisbroek. De winkel bevond zich toen nog in het centrum van Drunen. In de winkel werden toen ruitersportartikelen en speelgoed verkocht. Na een paar jaar is de verkoop van het speelgoed gestopt. Annet is later meeverhuisd naar de winkel aan de Grotestraat. Voor de geboorte van haar kinderen heeft ze fulltime als verkoopster in de winkel gewerkt. Toen haar 2 kinderen werden geboren heeft Annet een paar jaar niet gewerkt. Daarna is ze weer parttime aan de slag gegaan. Inmiddels werkt ze al zo’n 26 jaar parttime bij het Drunens Ruiterhuis. Ongeveer 6 jaar geleden is Annet gestopt met het werken als verkoopster, en aan de slag gegaan in de werkplaats. Hier kan ze zo ongeveer alles wat kapot is weer maken. Denk hierbij aan het stikken van teugels, dekens repareren of nieuwe klittenband op peesbeschermers zetten. Daarnaast kan Annet bijvoorbeeld kleding helemaal oppimpen met een gekleurde bies of Swarovski knopen. 

Zijn er grote verschillen met nu en vroeger?

Qua reparatie aan zadels is er niet veel veranderd. Ook de nieuwe modellen en innovaties van zadels kunnen we op dezelfde manier repareren als de zadels van vroeger. Wel hebben we in de loop van de jaren wat nieuwe machines en hulptuigen gekregen, waardoor het werk makkelijker gedaan kan worden.

Welk bijzonder moment dat jullie hebben meegemaakt bij het Drunens Ruiterhuis zal je voor altijd bijblijven?

Iedere ochtend is het weer leuk om aan het werk te gaan in de werkplaats. Het is altijd gezellig bij ons! Doordat we al zoveel jaar met elkaar samen werken kennen we elkaar heel erg goed. Het is ook echt bijzonder dat we al zo lang samen mogen werken! Naast de leuke werkdagen zijn we er unaniem over uit: het bijzonderste moment wat we hebben meegemaakt was het concert van Guus Meeuwis in het Philipsstadion. Dat was echt genieten met alle collega’s! Ad’s persoonlijke favoriet was daarnaast het personeelsuitje van afgelopen jaar waar we zijn wezen karten bij de Voltage. Met volle vaart door de baan, daar heeft Ad van genoten! Allen in koor: Ad is onze scheurneus!