Na maanden wachten is het dan eindelijk zo ver; Jouw merrie staat op het punt te bevallen! Binnenkort dartelt jouw veulentje vrolijk door de wei. Maar wat heb je nog allemaal nodig voor jouw veulen?...

Schaf een veulenhalster aan

Met een veulenhalster kan je jouw veulen handig en veilig verplaatsen. In het begin lopen de veulens vaak nog veilig dicht in de buurt bij hun moeder, maar naar mate ze ouder worden, willen ze de wereld gaan verkennen en kunnen ze wel eens eigenwijs worden. Met een veulenhalster heb je dan net iets meer controle over het veulentje. Daarnaast went het veulen aan het gevoel en de druk  van een halster. Let wel op, trek nooit aan het halstertouw als het veulen nog niet gemakkelijk meeloopt. Geef liever wat druk aan de achterkant van het veulen waardoor hij leert dat hij mee moet lopen. Door op jonge leeftijd al met enige regelmaat het veulen in de hand te hebben zal hij later makkelijker in de omgang zijn. Er zijn veel verschillende veulenhalsters verkrijgbaar. Van nylon in een felle kleur, tot chique (lak)leder. Ga jij met jouw veulen naar een veiling, keuring, show o.i.d.? Ga dan voor het chique QHP lederen veulenhalster.

veulens

Maak gebruik van een veulenvoerbak

Door het gebruik van een veulenvoerbak kan het veulen bijgevoerd worden, zonder dat de merrie het voer opeet. Door de spijlen in de voerbak kan alleen het veulen bij het voer. Daarnaast zijn de hoeken van de bak afgerond, zodat het veulen zich niet zal verwonden aan de voerbak.

Zorg voor vermaak

Net als kleine kinderen zijn veulens heel nieuwsgierig en energiek. Ze willen dus graag de hele dag door spelen. Het beste is dus om de merrie en het veulen zo vaak en lang mogelijk in de wei of paddock te laten. Hier kan het veulen zich helemaal uitleven en lekker rennen. Tevens is bewegen erg belangrijk voor de ontwikkeling van het veulen. Een veulen wordt namelijk geboren met kraakbeen bij de gewrichten. Door beweging komen er meer vezels in het kraakbeen en is de kans op OCD minder groot. Daarnaast draagt spelen bij aan een verbetering van de motoriek, wat essentieel is voor het latere leven als rij/sportpaard!

Mocht het weer het niet toelaten om moeder en kind de wei op te laten, zorg dan voor wat te doen op stal. Door een leuke jollybal of Likit liksteen op te hangen in de stal voorkom je verveling. Op deze manier houdt je ook op stal jouw veulen bezig en blij!