Of het nou om een korte rit gaat of een langere reis, iedereen wil natuurlijk dat zijn of haar paard er zo comfortabel mogelijk bij staat op de trailer of op de paardenvrachtwagen. Je bent dan ook niet de eerste persoon die zichzelf afvraagt hoe dit het beste gedaan kan worden. Met de volgende tips gaan jij en jouw paard samen veilig op weg!

Tip 1. De juiste bescherming

Velen kennen ze wel, transportbeschermers. Tijdens het transport van paarden wordt hier namelijk gebruik van gemaakt om de benen te beschermen. Echter is dat niet het enige, zo houden de transportbeschermers eventuele net gewassen benen schoon voor het geval dat je op wedstrijd gaat. Veel gebruikte merken zijn: EskadronAmigo en Bucas transportbeschermers.

Een staartbeschermer van bijvoorbeeld Bucas of Le Mieux is een product dat door onder andere wedstrijdruiters wordt gebruikt om zo de staart van het paard schoon te houden, maar ook om hem te beschermen. Vele paarden gebruiken namelijk de achterste stang in de trailer als schuurpaal. 

 

Tip 2. Een ontspannen paard

Wie wil dat nou niet? Een ontspannen paard op de trailer. Voor sommige paarden is het namelijk erg spannend op transport, wat kan zorgen voor stress. Een paard dat stress heeft, kan zorgen voor onveilige situaties. Om jouw paard te helpen ontspannen is een therapiedeken een goede aanwinst. Een therapiedeken zorgt voor verbetering van de doorbloeding waardoor jouw paard meer kan ontspannen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de therapiedeken van Back on Track of Bucas. Wil je graag eerst de werking van de therapiedeken proberen voordat je hem aanschaft? Dat kan! Bekijk hiervoor de mogelijkheden in het DR Experience Center.

Daarnaast zijn er ook nog andere dekens die ideaal zijn voor op de trailer of paardenvrachtwagen, zoals de Le Mieux Carbon Cooler of de Bucas Shamrock Power. Dit zijn fijne dekens voor wanneer jouw paard snel zweet of net klaar is met rijden. Deze deken neemt namelijk het zweet op van jouw paard zonder dat de deken nat blijft op het paard en geeft dus de mogelijkheid om gelijkmatig af te koelen, ideaal dus!

Sommige paarden hebben last van trailerangst. Het komt wel eens voor dat paarden die niet graag de trailer op gaan, geen problemen hebben met het transport in een paardenwagen. Heb je niet de middelen om een paardenwagen aan te schaffen, of maak je niet vaak gebruik van een paardenvrachtwagentje? De oplossing kan het huren van een paardenwagen bij paardenwagenhuren.nl zijn! Huur een comfortabele paardenwagen met ruimte voor 1 of 2 paarden vanaf 1 dag. Ook voor de ruiter of amazone en groom is reizen met een paardenwagen comfortabler. Iedereen met een B-rijbewijs mag met de paardenwagen rijden, er is genoeg plek om droog in de wagen te kunnen opzadelen, omkleden etc. en met de achteruitrijcamera kan er gemakkelijk geparkeerd worden of kan het paard in de gaten gehouden worden. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheden op www.paardenwagenhuren.nl!

Bovendien kan Confidence EQ een goede oplossing zijn voor paarden met trailerangst. Dit is een volledig dopingvrije gel die paarden het vertrouwen geeft die zij nodig hebben in stressvolle situaties zoals het vervoerd worden in de trailer of paardenvrachtwagen. Dit zal het reizen voor jouw paarden comfortabeler en veiliger laten verlopen. Een groot voordeel aan Confidence EQ is dat het geen sedatiemiddel is. Het paard wordt dus niet suf en blijft alert.

Tip 3. Iedereen heeft trek onderweg, ook een paard

En niet alleen dat, ook biedt eten een bezigheid waardoor jouw paard minder spanning zal ervaren en wat meer op zijn gemak zal zijn. Een goed hooinet is hierbij van belang. Het paard heeft hierdoor geen last van de stang voor zich vanwege de andere halshouding en kan op zijn gemak genieten van zijn hooi. De hooinetten van Busse of Premiere zijn hier een uitstekende optie voor.

Mocht jouw paard een (te) snelle eter zijn, dan heeft Busse fijnmazige hooinetten in het assortiment voor jouw paard. Dit zorgt ervoor dat jouw paard langer bezig is met zijn eten en er optimaal van zal genieten. Daarbij is het beter voor de spijsvertering van jouw paard als hij ook gewoon op de trailer zijn hooi kan eten.

 

Tip 4. Veiligheid gaat voorop

Om ervoor te zorgen dat jij jouw paard veilig kunt vervoeren, is het van belang om goede trailerelastieken of trailerkettingen te hebben. Deze zijn namelijk voorzien van een panieksluiting zodat, mocht er iets gebeuren, de sluiting makkelijk te openen is en jouw paard niet in de stress schiet of gewond raakt omdat hij vast zit.

 

Tip 5. Niet vergeten!

Sommige dingen zijn erg makkelijk te vergeten wanneer jouw paard op transport gaat. Denk bijvoorbeeld aan een emmer, jouw paard moet natuurlijk ten alle tijden kunnen drinken. Wanneer jullie na een lange file bij een tankstation terecht komen is het van belang een emmer te hebben om zo een verse bak water voor jouw paard te kunnen verzorgen. 

Wat ook handig kan zijn, is een checklist maken. Hierdoor zorg je dat je alle belangrijke dingen die jij nodig hebt voor het transport van jouw paard niet vergeet.

Daarbij dien je ook altijd ervoor te zorgen dat jij het paspoort van jouw paard (bijvoorbeeld in combinatie met de QHP paardenpaspoort map) bij je hebt met daarin de juiste entingen. Zo kan jij zorgeloos met jouw paard op transport!

P.S. Als jij iemand bent die graag alles matchend heeft, raden wij je aan eens rond te neuzen tussen de Bucas producten. Zo kun je al snel jouw halster, transportdeken, transportbeschermers en staartbeschermers verkrijgen in dezelfde uitvoering!