Wanneer moet ik een startnummer dragen?

Op grote concoursen zie je vaak dat ruiters en amazones een startnummer dragen. Startnummers zijn verplicht bij subtopwedstrijden en bij nationale rubrieken op een internationaal concours. Het startnummer moet niet enkel in de wedstrijdring zichtbaar zijn, maar overal op het terrein, met uitzondering van de stal. In sommige regio’s is het tijdens de regiokampioenschappen ook verplicht om een startnummer of hoofdstelnummer te dragen. In Gelderland dien je bijvoorbeeld zelf voor een startnummer te zorgen. In Noord-Brabant voorziet de wedstrijdorganisatie alle deelnemers van de kampioenschappen van een startnummer. Bij eventingwedstrijden is het tijdens de cross-country verplicht om als ruiter of amazone een nummer te dragen. De wedstrijdorganisatie kent het nummer aan de combinatie toe, meestal zijn dit de laatste drie cijfers van het combinatienummer. Ruiters moeten wél zelf zorgen voor het startnummer indien de organisatie dit niet doet. Twijfel je of je zelf voor een hoofdstelnummer moet zorgen? Neem altijd even contact op met de wedstrijdorganisatie om stress op de wedstrijddag te voorkomen. 

Halster.jpg

Waar wordt het startnummer vastgemaakt?

Een startnummer kan worden vastgemaakt op het hoofdstel of op het dekje. Zorg ervoor dat het startnummer altijd goed zichtbaar is voor de wedstrijdofficial. Bij keuringen is ook vaak te zien dat het startnummer door middel van een draadje om de hals of buik wordt vastgemaakt of in het laatste plukje manen wordt meegevlochten. In de eventingsport is het tijdens de cross-country verplicht een rugnummer te dragen. Met de JVH rugnummerhouder blijft dit startnummer stevig zitten!

dekje.jpg

Bestaan er verschillende soorten startnummers?

Zoals hierboven beschreven is het mogelijk om het startnummer op het hoofdstel of het zadeldek te bevestigen. Natuurlijk bestaan hier dus ook verschillende soorten startnummers voor. Ideaal is het Le Mieux zadeldek met startnummers, het zadeldek heeft namelijk geïntegreerde startnummers, welke eenvoudig te verwisselen zijn. Verder bestaan er diverse startnummers, van eenvoudig wit, zoals het  ronde startnummer van Busse, tot chique met Swarovskisteentjes, zoals het QHP startnummer. De startnummerset van Kettner is zeer mooi en handig met een exclusieve look. De Kettner set is verkrijgbaar in 3 verschillende varianten. De simpelste is de Kettner Clip, welke voorzien is van een handig schuifsysteem om het startnummer snel en gemakkelijk aan het hoofdstel of zadeldek te bevestigen. Een geavanceerder en chiquer model is de Kettner Snap. Dankzij het drukknopsysteem breng je het handgemaakte lederen startnummer eenvoudig aan op het hoofdstel of zadeldek. De Kettner Snap startnummerset is tevens verkrijgbaar met diamantjes