Om schuurplekken te voorkomen is het heel belangrijk dat je een goed passende deken hebt voor je paard. Maar wanneer past een deken nou perfect? En hoe kun je heel gemakkelijk weten welke dekenmaat jouw paard heeft? We leggen het aan je uit!

Meten is weten

De maatvoering van paardendekens hangt samen met de gemeten onderlengte van het paard. Deze onderlengte kun je berekenen vanuit de schofthoogte of de bovenlengte, maar het beste kun je de onderlengte direct opmeten. Gebruik hiervoor een simpel meetlint en misschien een extra handje hulp. In de volgende video laat Fleur zien hoe je de maat van jouw paard heel gemakkelijk opmeet. Wanneer je jouw paard hebt opgemeten, kun je in de dekens maattabel de juiste dekenmaat terugvinden.

Hoe hoort een deken te zitten?

Nadat je de juiste dekenmaat hebt bepaald is het nog belangrijk om te checken of de pasvorm van de deken geschikt is voor jouw paard. Er zijn een aantal punten die je moet controleren om te zien of de deken goed past. Zo moet de deken aansluiten op de schouder en borst, maar hij mag hier zeker niet te straks zitten. Met een vlakke hand moet je gemakkelijk tussen de voorzijde van de deken en de nek/ schouder van het paard kunnen bewegen. Ook moet de deken goed blijven liggen wanneer het paard het hoofd naar beneden of naar boven doet. De Bucas Buzz-Off Full neck dekens zijn standaard voorzien van een iets ruimere hals, waardoor ze ook bij paarden met veel hals – zoals hengsten, koudbloeden of Spaanse paarden – de perfecte pasvorm hebben.

Daarnaast moet de deken netjes aansluiten op de rug. Een deken die goed aansluit op de rug heeft geen vouwen. Bij een deken die goed past, valt de achterkant precies op de rand van de bil. Het is hierbij zeker niet erg als je de ronding van de billen aan de achterkant ziet. Indien de deken een staartflap heeft, moet deze staartflap beginnen op de staartaanzet.

Op de volgende foto zie je een paard met een goed passende deken; hij sluit aan op de schouder en borst, sluit netjes aan op de rug en de achterkant valt precies op de rand van de billen.

Te groot? Te klein?

Vaak zien we dat paarden een te grote deken op hebben. Een te grote deken gaat naar achteren schuiven, waardoor er schuurplekken en zelfs wondjes op de schouders van het paard ontstaan. Daarnaast wordt de bewegingsvrijheid van het paard belemmerd bij het dragen van een niet passende deken. Ook een te kleine deken kan gaan knellen op bijvoorbeeld de schoft en schouders. Een paardendeken kun je vergelijken met schoenen. Een niet passende schoen, hoe duur dan ook, veroorzaakt blaren. Dit principe geldt ook voor alle soorten paardendekens, zoals vliegendekens, winterdekens of regendekens.

De volgende foto’s laten voorbeelden zien van dekens die te groot zijn voor het paard:

Mocht je vragen hebben over de pasvorm of maat van jouw deken, of twijfel je of jouw deken goed ligt? Neem zeker contact met ons op!