Sinds een paar jaar is er veel veranderd in de regelgeving van de KNHS met betrekking tot wedstrijdoutfits. Voorheen moest iedereen rijden in een zwart tenue. Tegenwoordig zijn de regels voor wedstrijdkleding sterk versoepeld. Ben jij benieuwd wat wel of niet mag, of zoek je nog inspiratie voor een originele wedstrijdoutfit? Of wil je weten wat je mag dragen met hoge temperaturen of slecht weer? 

Mag ik in iedere kleur wedstrijdjasje rijden?

De enige regel waar nog aan voldaan moet worden, is dat er gereden wordt met een rij-jas type colbert. Wil je voor safe en chique gaan, kies dan voor een zwart, donkerblauw of donkerbruin wedstrijdjasje. Je kunt kiezen voor een simpel jasje of je kunt flink uitpakken met bijvoorbeeld Swarovski details op het jasje. Bijvoorbeeld het wedstrijdjasje Saphira van Pikeur. Een chique wedstrijdjasje afgewerkt met strass steentjes op de boord.

Wil je gaan voor een wat meer gewaagde outfit? Kies dan voor een wedstrijdjasje in een felle kleur! Voornamelijk in de springsport zien we de laatste jaren de felle kleuren steeds meer voorbij komen. Kies bijvoorbeeld voor een chique rood Equiline jasje x cool wedstrijdjasje of het blauwe Horsepilot wedstrijdjasje.

Het belangrijkste advies wat wij je kunnen meegeven is dat je kiest voor een outfit waarin jij je fijn voelt. Of dit nu een standaard zwart jasje is, of een uitgesproken roze jasje met glitters, draag wat jij mooi vindt! 

Wanneer mag ik in zomertenue rijden?

Tijdens de zomerdagen is het erg warm om een wedstrijdjasje te dragen. Vroeger moest de wedstrijdofficial toestemming geven om te rijden in zomertenue. Tegenwoordig is het op alle outdoorwedstrijden toegestaan om in zomertenue te rijden.  Een zomertenue bestaat uit een volledige wedstrijdoutfit zónder wedstrijdjas. Het shirt waar in gereden wordt moet wel voldoen aan de eisen van het wedstrijdshirt (korte of lange mouwen met een boord of col). In plaats van een rij-jas mag er ook worden gereden met een bodywarmer of gilet. Een gilet geeft jouw outfit toch nog de chique uitstraling, maar niet de hitte. Denk hierbij aan het gilet van Harry Horse model Tropez. 

Daarnaast hebben we sinds kort een zeer hitte-proof wedstrijdjasje in ons assortiment. Van veraf lijkt het alsof je een normale wedstrijdjas draagt, maar van dichtbij is te zien dat het jasje gemaakt is van een geperforeerde stof. Hierdoor is het zelfs tijdens de heetste dagen niet oncomfortabel om het wedstrijdjasje te dragen! Bekijk bijvoorbeeld het hitte-proof wedstrijdjasje van Horsepilot. 

Wat voor wedstrijdshirt moet ik dragen?

Bij de wedstrijdblouse of het wedstrijdshirt is er ook veel variatie mogelijk. Het is verplicht een shirt of blouse te dragen met lange of korte mouwen met een hoge boord of kol. De keuze van kleur van het shirt is volledig vrijgelaten. Vaak wordt er gekozen voor een wit shirt. Bijvoorbeeld het Vincere wedstrijdshirt. Maar net als bij de wedstrijdjasjes mag elke kleur en materiaal worden gedragen. Bijvoorbeeld een donkerblauw wedstrijdshirt Busse leipzig is erg handig, omdat het minder snel opvalt wanneer het vies is geworden door jouw paard. Doordat de keuze van het shirt volledig bij jou ligt kun je jouw eigen stijl laten zien. Ga bijvoorbeeld  voor een roze Euro-star wedstrijdshirt. Tijdens een lange concoursdag zie je er na jouw proef nog steeds fashionable uit!

Vind jij het vervelend om een plastron te dragen? Draag dan een shirt of blouse met versierde boord. Deze boord dient als een soort plastron en zorgt voor een chique afwerking boven het wedstrijdjasje uit. Kies bijvoorbeeld voor het wedstrijdshirt Pikeur Quina, met chique roosjes en strass steentjes in de kraag.  

Moet ik rijden in een witte paardrijbroek?

In de regelgeving van de KNHS staat dat het verplicht is om een witte, beige of gele broek te dragen. De meest gedragen kleur paardrijbroek is wit. Er zijn vele variaties mogelijk in een witte broek, bijvoorbeeld een hoog of laag model, lederen zitvlak of grip zitvlak, Swarovskidetails, enz. Een veel gekozen wedstrijdbroek is Pikeur Lucinda. Dit lage model paardrijbroek heeft twee variaties. Met een lederen zit of met een zomergrip. Ideaal voor de zomermaanden. De grip zit is niet zo warm als een lederen zit maar heeft wel het voordeel van een lederen zit.

Een beige of gele wedstrijdbroek wordt tegenwoordig minder gezien, maar kan zeer chique zijn in combinatie met bijvoorbeeld een donkergroen, bordeauxrood of bruin wedstrijdjasje. Bijvoorbeeld het donkerbruine Equiline wedstrijdjasje. Zorg er wel altijd voor dat je de in combinatie met een beige of gele broek geen witte handschoentjes/dekje/plastron etc. draagt, aangezien dit ervoor kan zorgen dat het lijkt alsof je rijbroek vies geworden is. Draag in combinatie met een beige Euro-Star rijbroek bijvoorbeeld de Roeckl crème handschoenen. 

Het regent… Mag ik rijden met regenkleding?

Er is niets zo vervelend als tijdens het rijden van jouw wedstrijd precies in een flinke regenbui te zitten. Helaas kennen we het allemaal wel, een wedstrijdjasje wat nog lang nat blijft en een witte wedstrijdbroek die door de regen is gaan doorschijnen. Deze struggles zijn te voorkomen door het dragen van een regenjas of regenbroek. In de paardensport de zogehete rainlegs speciaal ontworpen voor de paardensport. Volgens de regels van de KNHS is het toegestaan om tijdens slecht weer te rijden met regenjas of speciale regenbroek, ook tijdens de proef. 

Moet ik met een wit zadeldek rijden?

Volgens de reglementen van de KNHS zijn alle kleuren zadeldekjes toegestaan. Voornamelijk dressuurruiters rijden over het algemeen met een wit dekje. In de spring- en eventingsport zien we wel vaker gekleurde dekjes. Om een wit dekje op te fleuren of te personaliseren kun je bij Equiline en Equest een wit dekje kiezen met verschillende kleuren boordjes, koordjes en zelf swarovski. De mogelijkheden in kleur zijn eindeloos!  Ook kun je jouw dekje laten borduren in ons borduuratelier.