Ben jij al op pad geweest met je jonge paard? De competities voor jonge paarden gaan weer van start. Een spannende onderneming, vooral voor je paard! Uit zijn vertrouwde omgeving en volop nieuwe indrukken. Ieder paard reageert er weer anders op, maar we nemen je graag mee langs een aantal verschillende mogelijkheden om zo goed mogelijk aan de competities te beginnen.

Paarden zijn vluchtdieren: ze vermijden graag situaties waarin ze zich niet prettig voelen, zoals bijvoorbeeld vreemde geluiden, wapperende vlaggen of enge obstakels. Niet alle paarden zullen hier in dezelfde mate gevoelig voor zijn. Paarden zien veel meer dan dat wij zien: door de ligging van het oog hebben ze een gezichtsveld van zo’n 350 graden (voor mensen is dit 140 graden). Doordat de ogen verder uit elkaar staan hebben ze minder overlap van de gezichtsvelden, en juist die overlap is nodig om diepte kunnen in te schatten. Dit is daardoor lastig voor ze, wat voor angst kan zorgen. Helemaal bij jonge paarden.

Eén van de belangrijkste tips dat je zelf rustig blijft en die rust uitstraalt naar je paard, dit heeft ook een rustgevende werking op je paard. Probeer zoveel mogelijk een vaste routine aan te houden. Daarnaast is het goed om voor vertrek je trailer of vrachtwagen, maar bijvoorbeeld ook een externe stal waar hij komt staan, goed te controleren op punten waar je paard zich aan zou kunnen verwonden.

Merk je dat jouw paard toch snel in de stress schiet? Bekijk dan eens de mogelijkheid van Cavalor Take it Easy. Deze pasta breng je aan via een spuit in de mond en is perfect voor stressvolle situaties. Het heeft een snelle werking, binnen 24 uur. Voor Take it Easy raden we de volgende dosering aan voor vertrek: 20 ml in de avond voor de competitie, 20 ml in de ochtend voor vertrek en tijdens het opzadelen nog eens 20 ml.

Is paard ook thuis al wat stressig? Dan is Cavalor Calm een mooie aanvulling. De meesten zijn al bekend met magnesium als kalmeringsmiddel voor stressvolle paarden. Cavalor gelooft er in dat een middel het best werkt wanneer er is gekozen voor de meest optimale verhouding, afgestemd op het lichaam van het paard. Cavalor Calm is een combinatie van magnesium, trypofaan, vitaminen en kruiden. Magnesium ontspant de spieren, terwijl de andere ingrediënten ervoor zorgen dat het stressniveau tot een minimum wordt gebracht. Het helpt het paard ontspannen en voorkomt dat je paard introvert wordt door de stress. Cavalor Calm heeft een direct effect, en dit neemt sterker toe in de loop van 2-3 dagen. Je geeft Calm gemakkelijk dagelijks over het voer in de maand voorafgaand aan de wedstrijd.

Zoals eerder al gezegd kan alleen het transport al voor onrust zorgen. Een uur transport voor een paard staat gelijk aan een uur stapmolen. Daarnaast kan stress ervoor zorgen dat je jonge paard op de wagen al gaat zweten, en zo veel elektrolyten verliest. Een paard kan geen elektrolyten opslaan, let er daarom op dat je ze op het juiste moment aanvult. Dit is maximaal 2 uur voor een inspanning of meteen na het zweten. Daarnaast is het belangrijk dat je paard genoeg drinkt. Het is goed om je paard vooraf al eens thuis uit een emmer te laten drinken, zodat hij hier aan gewend raakt.

Een gemakkelijke manier om elektolyten aan te vullen is de Cavalor An Energy Boost. Deze pasta bestaat elektrolyten, vitamine B, glucose en aminozuren. Een samenstelling die niet alleen het zouttekort aanvult, maar ook zorgt dat zuurstof gemakkelijk in het bloed wordt opgenomen. Je geeft een halve spuit één uur voorafgaand aan de inspanning en de andere helft direct na afloop.

Tot slot is voldoende zuurstof erg belangrijk. Cavalor Bronchix Liquid opent de luchtwegen en zorgt er voor dat het ademhalen makkelijker gaat. Je paard meer lucht binnen, waardoor zijn uithoudingsvermogen wordt vergroot. Zeker wanneer je op dezelfde dag een tweede ronde rijdt, kan dit een steuntje in de rug zijn. 

Fijn om te weten is dat alle producten van Cavalor dopingvrij zijn getest, dus ook op wedstrijden zijn ze goed te gebruiken. Afhankelijk van het type paard en de manier waarop hij stress ervaart kies je voor het product dat het best bij jouw paard past! Wil je meer informatie? Vraag het dan gerust aan een van onze experts in de winkel!