Wist jij dat een paard tijdens een training op een warme zomerdag tot wel 20 liter vocht per uur kan verliezen? Het zweet van een paard bevat veel lichaamszouten en andere mineralen, die weer aangevuld moeten worden om het paard in een optimale conditie te houden. Met de volgende ongezouten tips maak je de zomer zo comfortabel mogelijk voor jouw paard!

 

Hoe zweet een paard?

Een paard zweet op een andere manier dan mensen, namelijk over het gehele lichaam en dan vooral op de hals en flanken. Het doel van het zweten is wel gelijk: afkoelen! Het zweet van een paard bevat niet enkel vocht, maar ook veel lichaamszouten, zoals natrium, chloride en kalium. Bovendien bevat paardenzweet een eiwit dat extra koeling geeft. Dit eiwit zit in de vacht van het paard, vandaar dat wij mensen het niet hebben. Bij wrijving van bijvoorbeeld de singel ‘klopt’ dit eiwit op en vorm het wit schuim wat je soms ziet op de vacht! 1 liter vochtverlies staat gelijk aan zoutverlies met de hoeveelheid van ongeveer 3 theelepels zout. Deze lichaamszouten hebben diverse functies, waarvan een van de belangrijkste is het vasthouden van water. Wanneer het paard dus veel zouten heeft verloren, zal alleen het geven van water het paard niet genoeg hydrateren. Je kunt zelf ook aan je paard zien wanneer hij een tekort aan zouten heeft. Tekenen hiervan zijn bijvoorbeeld een doffe vacht, ingevallen ogen, lusteloosheid en donkere urine. Om het zoutniveau weer op pijl te brengen en het paard te hydrateren raden we aan elektrolyten te voeren.  

 

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn mineralen die worden opgelost in het bloed en de weefsels van het paardenlichaam. Ze hebben een positieve of negatieve lading. Wanneer ze binden met een ander ion vormen ze een zout. Hierdoor helpen elektrolyten om de juiste balans aan vloeistoffen in het lichaam te houden. Merken als NAF, Cavalor en Equana hebben deze elektrolyten verwerkt in hun producten. Elektrolyten zijn verkrijgbaar in vloeibare of poedervorm. Beide vormen kunnen gemengd worden in zowel het water als het voer. Uiteraard gaat de voorkeur uit naar het mengen met water, omdat je zo direct het vochtniveau van het paard op pijl kan brengen. In de vloeibare vorm heb je de keuze uit Cavalor Electroliq Balance  of NAF Electro lytes. Ga je liever voor de poedervorm? Kies dan uit  NAF Electro saltsEquana Healthy Horse Hydration of Cavalor Electrolyte balance. NAF heeft daarnaast nog een ander product, namelijk NAF EnerG. Naast elektrolyten die het zout aanvullen, zorgt NAF EnerG voor extra energie voor jouw paard. Geef dit wanneer je merkt dat jouw paard futloos is en wat extra ondersteuning nodig heeft.

 

Waarom moet ik elektrolyten bijvoeren?

Door elektrolyten toe te voegen aan water om een isotonische oplossing te vormen, worden zowel het vocht en zout weer aangevuld, waardoor het paard snel wordt gehydrateerd. Heeft jouw paard echter heel veel gezweet, bijvoorbeeld na een intensieve training of groot concours; let er dan op dat het een paar dagen kan duren voor het paard weer volledig is hersteld.

In paardenvoeders zit vaak amper zout, omdat niet alle paarden evenveel nodig hebben en het niet het hele jaar door nodig is om extra zout aan het paard te voeren. Daarom is het belangrijk om in de zomermaanden extra elektrolyten bij te voeren. Iedere dag een schepje door het voer is al voldoende om het paard te ondersteunen. Door elektrolyten in het voerschema van het paard in te bouwen, zorg je dat het paard sneller herstelt bij een grote inspanning. De zoutspiegel blijft op deze manier redelijk gelijk. Je hoeft niet bang te zijn voor een overdosering; overtollig zout wordt door het paard gewoon mee uitgeplast.

 

Wat kan ik nog meer doen?

Naast het voeren van elektrolyten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het paard altijd beschikking heeft over een zoutblok of liksteen. Het paard zal zelf likken aan dit zoutblok wanneer hij een te kort heeft aan mineralen en zouten. Naast de standaard Himalaya liksteen bestaan er tal van andere  Likit likstenen met diverse smaakjes.