Ondanks de pogingen van diverse organisaties is het nog niet gelukt om vuurwerk tijdens de jaarwisseling te verminderen. Helaas betekent dit dat veel paarden nog steeds hinder kunnen ondervinden van de harde knallen van het vuurwerk. Gelukkig kan jij als paardeneigenaar veel doen om jouw paard zo min mogelijk stress te laten ervaren tijdens de jaarwisseling.

Confidence EQ geeft vertrouwen

Om jouw paard minder stress te laten ervaren tijdens de jaarwisseling, is het verstandig om Confidence EQ te gebruiken. Confidence EQ bootst een natuurlijke signaal na, wat wordt veroorzaakt door feromonen. De feromonen worden door het paard opgevangen door te flemen. De feromonen bootsen het natuurlijke signaal na dat merries geven aan hun zogende veulen. Op deze manier wordt de stress van jouw paard aanzienlijk verlaagd. Omdat Confidence EQ een natuurlijk signaal nabootst, is het geen verdovingsmiddel. Smeer de Confidence EQ gel op de binnenkant van de neusvleugels en merk binnen 30 minuten al verschil! Het effect houdt ongeveer 2,5 uur aan. Het is aan te raden om op oudjaarsdag rond half 11 ’s avonds de Confidence EQ aan je paard te geven. Op deze manier ervaart hij tijdens de jaarwisseling minder stress.

Demp het geluid van harde knallen met Plughz

Paarden hebben tijdens de jaarwisseling het meeste last van de harde knallen van het vuurwerk. De meest simpele oplossing om jouw paard minder last te laten ervaren van deze knallen, is het gebruik van de Ear Plughs LMX. De Plughz oordoppen zijn gemaakt van een niet giftig foam welke zich snel aanpassen aan het oor van het paard en het paard niet irriteren. Gebruik de Plughz in combinatie met een oornetje om  ervoor te zorgen dat de Plughz goed blijven zitten, zelfs wanneer het paard hevig met het hoofd schudt. Een andere goede geluidsdemper is het Soundless oornetje van Equiline. In de oorstukken van dit oornetje is een geluidsdempend materiaal verwerkt, waardoor de geluiden van harde knallen minder schel hoorbaar zijn voor jouw paard.

Zorg voor afleiding

Tenslotte is het belangrijk om jouw paard tijdens de jaarwisseling bezig te houden en af te leiden van het vuurwerkgeluid. Hang bijvoorbeeld een Jolly bal op in zijn stal. Verder is het verstandig om voor 12 uur de muziek op stal wat harder te zetten en de paarden nog wat extra hooi te geven. Ook kun je de lampen op stal aanlaten, om de lichtflitsen van het vuurwerk minder op te laten vallen.  

Dankzij deze tips gaat jouw paard hopelijk rustig het nieuwe jaar in!