Welke sport je ook beoefend, het dragen van een goed passende helm kan de kans op hersenletsel verminderen! Hierbij is het wel belangrijk dat de helm goed past en dat de helm geschikt is voor de sport waaraan je deelneemt.


Waarom helmen belangrijk zijn!

Een goed passende helm helpt tijdens een impact om het hoofd, de schedel en de hersenen te beschermen. Doordat de klap geabsorbeerd wordt worden de schokken gedempt. Dit zorgt ervoor dat de klap tussen de hersenen en de schedel verminderd wordt, wat de kans op hersenletsel vermindert.

Uit onderzoek van het Centers for Disease Control and Prevention is gebleken dat van alle soorten letsel, hersenletsel de meest waarschijnlijke dood of blijvende schade veroorzaakt. Alleen al in de Verenigde Staten worden naar schatting van het Brain Injury Resource Center zo’n 300.000 mensen met, van milde tot zeer zware, hersenletsel geregistreerd.6 belangrijke feiten over paardrijhelmen:
  1. Als je een keer hard gevallen bent met je paardrijhelm, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te vervangen voor een nieuwe rijhelm. Er kan namelijk schade zijn aan de rijhelm die je met het blote oog niet kunt zien.
  2. Fabrikanten adviseren om binnen 4 tot 5 jaar je paardrijhelm te vervangen voor een nieuwe paardrijhelm. Dit omdat na verloop van tijd het schuim binnen in de helm aangetast wordt door zweet, hitte, stof en regen. Hierdoor kan de rijhelm het hoofd niet meer optimaal beschermen.
  3. Een paardenstaart of een ander kapsel kan de pasvorm van je paardrijhelm beïnvloeden. Met los haar zit een rijhelm minder goed dan wanneer je het straat draagt. Het is dus belangrijk dat als je een nieuwe paardrijhelm gaat passen je je haar in dezelfde stijl draagt als wanneer je gaat paardrijden.
  4. Het kopen van een gebruikte paardrijhelm is niet zonder risico en wordt dan ook ten alle tijden afgeraden vanwege rede 1.
  5. Het is voor elke ruiter belangrijk om een goed passende rijhelm te dragen. Het niveau van rijden is niet belangrijk. Professionele ruiters lopen evenveel risico op letsel tijdens een val als een minder professionele ruiter.
  6. Het is belangrijk dat je in je eigen cap investeert, ongeacht of je een eigen paard hebt of niet. Een niet goed passende cap biedt weinig tot geen bescherming.
  7. Genoeg redenen dus waarom het dragen van een goed passende cap zeer belangrijk is!