Aan het begin van de winter is het altijd weer even wennen. De gemiddelde temperatuur ligt een stuk lager. Het is kouder op stal en er is soms ook zelfs sprake van vorst. Toch wil je ondanks de kou de beste zorg kunnen verlenen aan je paarden. Met behulp van deze 5 wintertips zal dat zeker moeten lukken!

  1.        Het is van belang dat je paard dagelijks over vers water beschikt, ook in de winter. Door de vorst en het stilstaande water bevriest de waterbak. Laat een bal drijven in de waterbak om te voorkomen dat er sprake is van stilstaand water, waardoor de waterbak niet kan bevriezen. Controleer de waterbakken van je paard of pony in de winter regelmatig.

  2.        Naast de bevroren waterbakken en leidingen is winterkoliek ook een veelvoorkomend probleem. Wanneer het kouder is hebben paarden en pony’s de neiging om minder water te drinken. Dat komt doordat er sprake is van een verminderd “dorst gevoel”. Doordat de verminderde vochtopname is er een grotere kans op uitdroging. De transport van en naar organen verloopt daardoor minder goed. Hierdoor is de kans groter dat de darmen beïnvloedt worden en wat uiteindelijk resulteert in koliek. vertoont je paard koliek verschijnselen? Dien je paard dan Emergency 911 van Cavalor toe. Het is een snelwerkend supplement dat de darmgezondheid van je paard ondersteund. Houd je paard gedurende de winterperiode goed in de gaten en zorg ervoor dat de waterbronnen goed werken!
  1.        Paarden kunnen zichzelf warmhouden door te blijven eten. Dat komt doordat je paard de meeste warmte produceert door de vertering die plaatsvindt in de dikke darm. Zorg ervoor dat je paard over voldoende ruwvoer beschikt. Daarentegen zorgt krachtvoer er niet voor dat je paard zichzelf het beste warm kunt houden. Dankzij het gebruik van het fijnmazige Busse Professional hooinet eten de paarden gelijkmatiger. Daarnaast wordt het hooi ook langzamer opgegeten. Dit is bevorderlijk voor het welzijn van jouw paard. Dankzij voldoende ruwvoer worden eventuele maag- en darmstoornissen voorkomen.

  2.        Warm de spieren van je paard goed op in de winterperiode. Het opwarmen van de spieren van je paard duurt in de winter langer dan in de zomer. Indien je te snel aan het werk gaat wordt de kans op blessures bij je paard vergroot. Stap je paard goed warm voordat je gaat rijden zodat de spieren de kans krijgen om op te warmen. Maar stap ook je paard goed uit na het rijden zodat zowel je paard als spieren gelijkmatig kunnen afkoelen. Stap je paard wel eerst goed uit voordat je een deken oplegt na het rijden. Dankzij de deken kan je paard de hitte minder gemakkelijk kwijt. Dit is zelfs gevaarlijk! Als het paard is gestopt met dampen kan er wel een deken opgelegd worden.
    Met behulp van de therapiedeken testdekens worden de spieren van jouw paard sneller opgewarmd. Dat komt doordat de bloedcirculatie in de spieren wordt gestimuleerd dankzij de magnetische velden in de deken. Deze deken kan opgelegd worden voor het rijden, maar ook na het rijden. De therapie testdekens zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Bekijk hier het aanbod van testdekens in het testcentrum van Drunens Ruiterhuis.   

  3.        Er is niets moelijker dan het kiezen van de juiste deken voor je paard voor de winter. Al helemaal omdat ieder paard anders is. Het ene moment heeft je paard het koud onder een regendeken en op het andere moment staat het te zweten onder een 200 grams winterdeken. Daarbij maken de temperatuurswisselingen het er absoluut niet gemakkelijker op. De Orscana dekensensor Arioneo is speciaal ontworpen om je te helpen bij het kiezen van de juiste dekendikte voor jouw paard. De sensor toont de activiteit van je paard, de temperatuur onder de deken, het vochtgehalte en de weersomstandigheden. Deze worden vervolgens getoond in de app. Wil je meer informatie, bekijk hier de dekensensor Aironeo Orscana.

  4.        Naast dat je paard de lichaamstemperatuur nodig heeft, is het ook van belang dat je zelf lekker warm blijft! De HKM Davos zijn dé ideale schoenen voor in de winterperiode. Deze schoenen zijn aan de binnenzijde gevoerd met wol, zodat je voeten lekker warm blijven! Daarnaast zijn de schoenen waterdicht.

  5.        Niet alleen de paarden of jijzelf hebben het kouder op stal gedurende de winterperiode, maar ook jouw hond! Dankzij de een hondendeken bescherm je jouw trouwe viervoeter tegen de kou en regen. Daarnaast is je hond ook nog eens erg goed zichtbaar in het donker dankzij de reflecterende strepen op de deken. Bekijk hier het gehele assortiment hondendekens.

Laat de kou maar komen! Met deze 7 tips ben je helemaal klaar voor de winter.