Veel mensen zullen zich afvragen: welk bit is geschikt voor mijn paard? Met het beantwoorden van deze vraag helpen wij je op weg. Een goed passend bit is van vele factoren afhankelijk. Kennis van de anatomie van het paardenhoofd en de juiste optoming is daarin erg belangrijk. Meer daarover lees je hier.

Advies over een paardenbit kunnen ruitersportzaken natuurlijk geven in de winkel maar je kunt ook zelf bitfitten. Om een passend bit te vinden moet je kijken welk bit voor jouw paard geschikt is. Het proberen van verschillende bitten is hierbij het belangrijkst om aan te voelen welke bitten wel  en welke niet werken voor jouw paard.

Bitfitten kun je laten doen door een professionele bitfitter. Echter kost dit vaak erg veel geld en tijd. Daarnaast moet je na één keer beslissen of jouw paard goed reageert op het bit. Bitten voor paarden vinden is niet eenvoudig en om dat na één keer rijden te beslissen is erg snel.
Gooit je paard zijn tong over het bit of kauwt jouw paard op bit? Moet ik een enkel of dubbel gebroken bit proberen? Wij helpen je om een passend bit te vinden. Door middel van ons bitfitting pakket ben jij jouw eigen bitfitter.

Bitfitting pakket
Het Drunens Ruiterhuis biedt een bitfitting pakket aan. Naar aanleiding van de door jouw opgestuurde informatie zullen wij jou een bitfitting pakket toe sturen.
Een bitfitting pakket bevat:
- Twee test bitten
- Sprenger meetkaart
- Rolmaat

In overleg met jou gaan we bekijken welk bit geschikt zou kunnen zijn voor jouw paard. Op deze manier ben je jouw eigen bitfitter. Na overleg sturen we je twee bitten toe die je in de test periode gedurende 14 dagen mag proberen. De kosten voor het bitfitting pakket bedragen € 25,-. Zit er een passend bit bij? Dan koop je dit bit na de test periode. Het andere bit breng of stuur je naar ons terug.  
Het bedrag wat je betaalt voor het bitfitting pakket wordt in minder gebracht op de totaalkosten van het bit. Dus als je een passend bit koopt is het bitfit pakket gratis. De kosten voor het retour sturen van het bit zijn voor eigen rekening.  

Wat moet je doen voor een geschikt paardenbit advies?
Allereerst willen we wat meer informatie over jouw en je paard. Op deze manier kunnen we samen bekijken welk bit voor welk paard geschikt is.


1. Download de vragenlijst hier
2. Meet je huidige bit op.
3. Maak een foto/ filmpje
Stuur een duidelijke foto of filmpje. Daarin zien wij graag de volgende punten:

  •          Optoming van het gehele hoofdstel
  •          Kijkje in de mond
  •          Foto van het huidige bit

4. Bepaal de ruimte in de mond van jouw paard
Bekijk de ruimte in de mond van jouw paard. Heb je dit nog nooit eerder gedaan? Tip kijk eens bij verschillende paardenmonden in de mond (van hetzelfde ras). Nadat je verschillende paardenmonden hebt gezien kun je zelf al een conclusie trekken over de mond van jouw paard. Let daarbij op de volgende punten: een grote of kleine mond, hoog of laag gehemelte, brede of smalle kaken, gelijke kaken en dikke of dunne tong.

Hoe meet je de diepte van de paardenmond?

Steek twee vingers in de mond van je paard. Wanneer inpassen tot ongeveer half weg dan heeft je paard een normale mond.

5. Stuur alle informatie door
Met het filmpje of foto`s en de ingevulde vragenlijst kun je naar de winkel komen. Wij gaan dan samen met jouw bekijken welk bit het beste past bij jouw paard. Woon je niet in de buurt? Geen probleem, dan kun je alle informatie doormailen naar webshop@drunensruiterhuis.nl.

6. Ontvangst bit fit pakket
Nadat je alle informatie naar ons hebt opgestuurd gaan wij opzoek naar twee bitten die volgens ons geschikt zijn. De kosten à € 25,00 voor het bitfit pakket kun je betalen middels onze webshop via de methode achteraf betalen. Op deze manier kun je de twee bitten gedurende 14 dagen proberen. Na deze 14 dagen betaal je alleen het bit wat je afneemt en anders de kosten voor het bitfitpakket. De kosten voor het bitfit pakket moet je zien als borgkosten voor het pakket. Je kunt het bitfit pakket ophalen in de winkel of het kan opgestuurd worden (de verzendkosten bedragen €4.95).

7. Test periode
Gedurende een periode van 14 dagen mag je de twee bitten proberen. Ons advies is om altijd twee keer met de bitten te rijden. De eerste keer reageert je paard natuurlijk altijd anders, want het is een ander bit. Na twee keer rijden kun je echt voelen hoe jouw paard reageert.

8. Evaluatie
Na de test periode neem je contact met ons op om jouw ervaring te delen over het bitfitten. Samen met jou kunnen we kijken hoe de afgelopen 14 dagen zijn geweest en of je een passend bit hebt gevonden. Blijkt er geen passend bit bij te zitten. Geen probleem, samen zoeken we naar het juiste bit!